duminică, 13 ianuarie 2013

ÎNTINDE O MÂNĂ

Persoanele cu probleme de sănătate mintală au dreptul la viață. Dacă cunoști astfel de persoane întinde-le o mână de prieten și nu o marginaliza.
Daca, ești chiar tu....., te simți marginalizat? Nu ai de ce! Ești parte a societății în care trăiești! Vrei ca cei din jurul tău să te privească și să te accepte? Primul pas este de a te accepta tu pe tine și faptul că a avea o boală mintală nu îți schimbă statutul de om. Ascunzându-te nu faci altceva decât să permiți stigmatizării să te însoțească. Fă un pas către schimbarea mentalității în ceea ce privește marginalizarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală.
Stă in puterea ta, ca într-o bună zi stigma pe care o induce boala psihică, urmată de rejecția socială să nu mai existe. Boala psihică are de multe ori efecte devastatoare asupra persoanei, dar ea poate coexista cu o personalitate excepțională, cu talentul, cu creativitatea și o limpezime și pătrundere psihologică extraordinară.
Cine nu a fost încântat în copilărie de poveștile '' Crăiasa zăpezilor'', ''Mica sirenă'', Hainele cele noi ale împăratului''? Hans Christian Andersen, a fost scriitor și poet danez, celebru pentru basmele sale, celebrat de regalitate și aclamat pentru bucuria adusă copiilor din Europa. Basmele sale continuă să fie publicate în milioane de exemplare. În copilărie el și-a construit un mic teatru de jucărie, stătea acasă făcând haine pentru păpușile lui, și citea toate piesele care îi cădeau în mână; a fost pasionat de literatură. Era recunoscut pentru faptul că memora integral piesele lui Shakspeare.
După moartea tatălui, Andersen lucrează ca ucenic atât pentru un țesător cât și pentru un croitor. Mai târziu lucrează într-o fabrică de țigări unde colegii îl umileau spunându-i că este fată. Chiar dacă era dislexic, el învață să vorbească fluent limbile engleză, daneză și germană precum și limbile scandinave.
Între 15 și 20 procente din populație prezintă simptome de dislexie, acestea incluzând probleme de citire și scriere, printre altele. Rezolvarea acestei afecțiuni poate fi destul de dificilă și frustrantă, durând din copilărie și până la maturitate, uneori nu poate fi vindecată pe parcursul întregii vieți.
Artiști celebri ramași în istorie, precum Leonardo da Vinci sau Pablo Picasso, au suferit de dislexie. Potrivit Huffintgton Post, chiar și în zilele noastre, la Hollywood, există câteva personaje celebre, cu o carieră impresionantă, în pofida acestei boli : Orlando Bloom - cunoscut pentru filmele " Pirații din Caraibe" și "Stăpânul inelelor", Patrick Dempsey - celebrul actor din serialul "Grey's Anatomy", Tom Cruise, cântăreața și actrița Cher, Sir Anthony Hopkins și lista poate continua.
Oameni faimoși de-a lungul vremurilor au fost diagnosticați cu o boală psihică, fără contributia lor, societatea ar fi fost mai săracă. Boala a fost și pentru ei la fel de împovărătoare ca a persoanelor obișnuite, dar modul cum au reușit să o înfrunte, realizând în același timp capodopere, teori inovatoare sau mișcări politice importante, ne spune că boala mintală nu reduce din valoarea ființei umane.
Nu te teme să recunoști că ai o astfel de problemă, așa vei face primul pas spre destigmatizare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu