duminică, 13 ianuarie 2013

Într-o dimineață

Te-ai trezit într-o dimineață, una din multele dimineți ce s-au perindat de-a lungul vieții tale.Te-ai dat jos din pat, te-ai spălat, te-ai îmbrăcat și ai servit micul dejun, dar...Simți că acea dimineată nu seamană cu celelalte, repeți aceleași activitați pe care le faci de ani, dar acea dimineață este diferită. Prinzi cu coada ochiului că, soțul, soția, mama, fiul sau fiica te privesc diferit, alungi gândul și îți spui: ''e doar o părere!''
Te pregătești să mergi la serviciu, dar la ușă...îți amintești că nu mai ai un job de câțiva ani. Întrebarea ''de ce?' 'trece fugară prin mintea ta, apoi dispare; ești încântat de trilurile păsărelelor ce înveselesc acea dimineață. Ieși în stradă, razele blânde ale soarelui de dimineată îți mângâie obrajii, te îndrepți spre parcul din capătul străzii trecând pe lângă vecini și cunoștințe, și simți privirile lor, nu mai sunt acelea pe care le știai. Glasuri zglobii de copii îți atrag atenția ''ce draguți!''și simți în spatele tău căzând pe asfalt pietricele care îți erau destinate. Ajuns în parc te odihnești pe o bancă și încerci să îți amintești...
Când și cum viața ta s-a schimbat, este aceeași și totuși diferită, cunoscuți pe care îi simți străini și străini pe care îi cunoști, nave spațiale, voci necunoscute, o persoană ce îți ascultă convorbirile telefonice, un far mereu aprins la fereastra ta, spitalizări și reveniri acasă, noianuri de idei ce vin și pleacă fără încetare, fără să reușești să le trasezi o ordine, vrei să înțelegi dar nu reușești. Tot ce știi este ca ești o ființa umană, trăiești și vrei ca și ceilalți să vadă asta.
Undeva, am citit câteva rânduri care mi s-au părut interesante, dacă ești de acord te invit să faci o călătorie cu mine. Dar poți face această calatorie numai dacă te-ai regăsit într-un fel sau altul în descrierea mea de mai sus, eu nu promit nimic, doar întind către tine o mână așteptând să îți simt mâna și împreună să căutăm o mică parte din răspunsul pe care îl cauți. În continuare, tu ești cel care poți face ca oamenii să accepte schimbarea ta, și să fie alături de tine pe mai departe.
Schizofrenia, este o boală asociată cu un grad mai ridicat de stigmat, prin comparație cu bolile precum depresia, epilepsia sau nevroza. Din studii reiese că sistemul de servicii adresat persoanelor cu probleme de sănatate mintală este incomplet, cu verigi slabe sau verigi lipsa. Persoanele cu probleme de sănătate mintală sunt captive într-un cerc vicios, care funcționează astfel: ajung într-un spital decompensați, în stare gravă, de criză, în spital sunt tratați, sunt compensați; odată externați din spital însă, fie că nu mai urmează tratamentul prescris, fie din alte cauze se agravează starea lor de sănatate (marginalizarea lor socială) ajung din nou la spital, tot în stare gravă; de fiecare dat șansele de a se însănatoși sunt mai mici. În cazul bolilor unde nu se poate vorbi de vindecare, obiectivele principale ale planului terapeutic sunt:
-menținerea unui grad de funcționare maxim
-gestionarea optimă a simptomelor bolii și consecințelor acesteia, atât pe termen scurt cât și pe termen lung, asupra întregii vieți a pacientului.
Tipurile de servicii ambulatorii, oferite persoanelor cu tulburări psihice care traiesc în comunitate s-au diversificat în țarile cu o bună asistență psihiatrică. Sănatatea mintală, nu înseamnă numai lipsa de boală mintală, ea poate fi legată de câteva caracteristici și anume: puterea de a organiza existența într-o familie, grija fața de copil, grija de a-ți caștiga existenta într-un serviciu, grija de a nu tulbura relațiile de serviciu sau de habitat. Baza tratamentului în schizofrenie este medicația, dar asta nu face ca psihoterapia și alte terapii psihosociale să nu ocupe un loc important.
Psihoterapia condusă de un profesionist experimentat îl poate ajuta pe pacient să faca fața mai bine problemelor de fiecare zi determinate de schizofrenie. Terapia îl poate ajuta să își îmbunătățească abilitațile de comunicare, relațiile, abilitatea de a lucra și motivația pentru a continua tratamentul. Învățând despre schizofrenie poate să o înteleagă mai bine. Îl poate ajuta să facă față stigmatizării legate de faptul ca are schizofrenie.
Atât pacientul cât și familia sa pot beneficia de pe urma terapiei, care oferă sprijin și educație familiilor. Simptomele au o șansă mai mare de ameliorare dacă membrii familiei înteleg boala, pot recunoaște situațiile stresante care pot duce la recaderea bolii și pot ajuta pacientul să nu abandoneze planul de tratament. De asemenea, terapia de familie poate ajuta ca pacientul și familia să comunice mai bine și să înțeleagă conflictele familiale.
Învațarea de abilități sociale și vocaționale pentru a putea trăi indepentent este o parte importantă în tratamentul schizofreniei. Cu ajutorul terapeutului, pacientul poate învăța diferite abilitați cum ar fi menținerea igienei, gătitul sau comunicarea eficientă. Astăzi puțini pacienți cu schizofrenie necesită spitalizare pe termen lung, datorită tratamentelor eficiente existente.
Sper ca aceasta mica incursiune ți-a fost de ajutor, nu ezita să cauți, vei găsi cu sigurantă specialiști să te însoțească și călăuzească.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu